Po stopách Draculu

Destinácia: Rumunsko, Sibiu
Kód zájazdu: 1285697
Cena od: N/A
Príplatky od: N/A
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

Je nám ľúto, ale tento zájazd bol už vypredaný a neobsahuje žiadne termíny. Vyberte si prosím iný zájazd.

Popis zájazdu

"Spoznajte Rumunsko, krajinu plnú kontrastov a prekvapení aj domov najslávnejšieho upíra histórie – grófa Drakulu" Transylvánia preslávená románom Brama Stokera o grófovi Draculovi. Krajina plná kontrastov vás nadchne svojou históriou, tajuplnosťou a očarujúcou atmosférou. Napínavý a fascinujúci výlet do tajomného Sedmohradska pre všetkých, ktorí milujú záhady, históriu a mrazivé povesti.


1. deň Odchod zo Slovenska vo večerných hodinách. Nočný tranzit smerom do Rumunska.


2. deň V ranných hodinách príchod do mesta Cluj Napoca – hlavné mesto historickej oblasti Transylvánia. Mesto je jedným z najnavštevovanejších miest v Rumunsku. Prehliadka historického centra s námestím Piata Avram Iancu s pravoslávnou katedrálou Usnutia Presvätej Bohorodičky, divadlom, gotickým chrámom sv. Michala, citedelou, nádhernou Románskou katedrálou, rodný dom a pomník Mateja Korvína. Vynikajúce jedlo, kultúrne aktivity, historické dedičstvo krajiny a skvelá atmosféra Vás určite nesklame. Po prehliadke presun do soľnej bani Salina v meste Turda, ktorej história siaha do 13 storočia a kedy bola soľ cennejšia ako zlato a napĺňala pokladnice uhorských kráľov. Pozdĺž 80m steny sa ťahá schodisko cez 13 poschodí a z druhej strany je presklený výťah pre tých, ktorí si na schody netrúfajú. Na strope sa vyformovali slané stalaktity, ktoré každoročne narastú o 2 centimetre a po dosiahnutí troch metrov sa prirodzene zlomia. V časti zvanej Terézia si môžete vyskúšať člnkovanie na podzemnom slanom jazierku. Baňa je zaradená medzi najkrajšie turistické destinácie sveta a taktiež za najkrajšie podzemné jazero na svete. V popoludňajších hodinách presun na ubytovanie.


3. deň Po raňajkách presun autobusom do starobylého mesta Sighisoara, kde začnete prehliadkou centra historickej časti mesta. Vstúpime za dobre zachované mestské opevnenie, ktoré súčasťou citadely. Dominantou je Veža s hodinami, ktorá slúžila, ako hlavná vstupná brána do mesta a na ktorej v okienku sa strieda 7 rôznych figúrok reprezentujúcich 7 dní v týždni, 7 planét, 7 antických bohov a 7 základných kovov. Len pár metrov od veže, stojí na žlto natretý dom. V tomto dome sa narodil v r. 1431 syn kniežaťa Vlada II., ktorý neskôr vošiel do histórie ako knieža Vlad III., s prezývkou Ţepeş, čo v preklade znamená “narážač”. Túto prezývku si vyslúžil vďaka spôsobu, akým popravoval svojich zajatcov – narážaním na kôl. Túto prax si osvojil v časoch, keď žil v tureckom zajatí a následne ju s obľubou aplikoval aj proti samotným Turkom. Práve vďaka svojmu protitureckému odboju je knieža Vlad III. vnímaný v Rumunsku ako národný hrdina. Prezývku “Dracul” pôvodne dostal jeho otec Vlad II., po ktorom ju Vlad III. zdedil ako “Dracula”. Knieža Drakula neskôr poslúžil ako predloha pre slávny upírsky román, ktorý sa stal údajne druhou najpredávanejšou knihou na svete, hneď po Biblii. Hneď oproti stojí Kláštorný kostol, ktorý reprezentuje gotiku, ktoré zaujímavosťou je, že nemá žiadnu vežu a ani zvon (vraj, Saskí Nemci neradi zbytočne utrácali a usúdili, že jeden zvon v meste stačí). Všeobecne mesto nedisponuje veľkým množstvom pamiatok, ale dodnes obývané stredoveké centrum mesta, má veľmi nostalgickú atmosféru a priam človeka láka, aby sa len tak bezcieľne potuloval jej kamennými uličkami. Po krátkej prestávke presun do mesta Brašov, ktorý založil Rád nemeckých rytierov v 13stor. Navštívite známy čierny kostol „Biserica Neagra“, ktorý je najväčším gotickým kostolom v Rumunsku. Zistíte, ako dostal svoje pomenovanie, započúvate sa do tónov najväčšieho organu v Európe so 4 000 píšťalami a budete obdivovať najväčšiu zbierku anatolských kobercov svojho druhu v Európe. Zažijete „tú pravú“ stredovekú atmosféru, ktorú využívali aj známi režiséri v mnohých dobových filmoch. Prejdete sa najužšou ulicou v Európe - Strada Sforii, ktorá je široká len 120! cm. Po prehliadke individuálne voľno. Vo večerných hodinách návrat na ubytovanie.


4. deň Po raňajkách sa presuniete k rumunskému klenotu s temnou minulosťou, k hradu Bran, ktorý predstavuje údajnú rezidenciu grófa Drakulu. Nachádza sa na historickej hranici medzi Transylvániou a Valašskou na vysokom skalnom masíve obklopenom hustými lesmi. V minulosti venovalo mesto hrad rumunskej kráľovnej Márii Edinburskej, ktorá si hrad až tak obľúbila, že od roku 1940 je tu dokonca na želanie samotnej panovníčky uložené jej srdce. Prehliadka hradu zaručuje rozprávkový zážitok. Dnes Drakulov hrad slúži ako múzeum, v ktorom môžete obdivovať nábytok a ďalšie predmety z rodových zbierok Habsburgovcov, okrem iného aj korunovačné klenoty kráľa Ferdinanda I. Pozriete si nádvorie s historickou studňou obklopené vežami a pavlačami. Celý hrad je obkolesený veľkou krásnou záhradou. Po prehliadke pokračovanie v ceste do mesta Sibiu, ubytovanie. Po krátkej prestávke prehliadka mesta s romantickým malebným mestským jadrom, ktorému dominuje Brukenthalov palác (UNESCO) v ktorom sídlil guvernér Transylvánie. Za návštevu určite stojí prehliadka „Horného mesta“ s architektonicky zaujímavými domami, ako aj ortodoxná Katedrála sv. Trojice, ktorá je hlavným chrámom Rumunskej ortodoxnej cirkvi v Transylvánii a na ktorej stavbu, ako prvý prispel sumou 1000 zlatých sám cisár František Jozef I. Architektúra katedrály je inšpirovaná Hagiou Sophiou a zvnútra je bohato zdobená ikonami a zlatom. Prejdete aj po “schodiskovej pasáži”, ktorá je považovaná za najkrajšie a najromantickejšie miesto v meste a preto by ste si ju nemali nechať ujsť. Zároveň tu nájdete aj reštauráciu Zlatý sud , jednu z najznámejších reštaurácií v meste. Nebude chýbať ani prehliadka „Dolného mesta“ s jeho malými farebnými domčekmi. Individuálne voľno. Vo večerných hodinách presun na Slovensko.


5. deň Príchod na Slovensko v doobedňajších hodinách.


Odporúčaná výmena na vstupy Cestovná kancelária nezodpovedá za presné ceny vstupov a lístkov, nakoľko sa ceny počas roka menia a CK ich nedokáže ovplyvniť.

- Soľná baňa Turda Salina 30 LEI /dospelá osoba, 15 LEI /deti, študenti, seniori

- Zámok Bran 40 LEI /osoba

Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,31 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,95 TRY
Americký dolar  EUR 1,08 USD

Zobraziť všetky »